Sprawozdanie z pracy reedukatora

Technologia obowiązująca w gastronomii, podobnie gdy w dowolnej innej części, ciągle się rozwija. Nowe wynalazki usprawniają pracę restauracji, sprawiając, iż na zamówienie rzadko kiedy czekamy dłużej niż piętnaście minut. Wynika to często punktów gastronomicznych zawierających sporo klientów, i co za tym chodzi - największe obroty. W czasie, w jakim zatrudniona w restauracji ekipa przestaje radzić sobie z normą zamówień, musimy albo zatrudnić inne osoby, albo rozważyć technologiczne usprawnienie procesu przygotowania dania. Widać to być reorganizacja samego procesu lub zakup nowoczesnego sprzętu, jak np. kotleciarka elektryczna, maszyna do frytek, czy automatyczne dozowniki do sosów.

Często daje mi się jadać w fast foodach. Lubię podczas wyglądania na zlecenie obserwować proces tworzenia dań. Na zgrany, dobrze zarządzany zespół aż miło czasami popatrzeć. Pozycja w gastronomii nie jest całej ocen wśród osób, które zawierały możliwość jej doświadczyć, daje mi się jednak, że niektórzy całkiem dobrze się w niej odnajdują. Istnieją restauracje, w których uśmiechy na twarzach ludzi wydających mi dania nie tworzą w sobie ani odrobiny fałszu. Widać, iż ci ludzie identyfikują się ze prostą marką a że mogę czekać na to, że nikt do mojego przekazania nie napluje. Szkoda, że że nie wszystkich restauracji to mówi. Byłem jak np. świadkiem jednoczesnego ścierania stolika i zdalnego przyjmowania zamówienia przez młodego chłopaka ze zbolałą miną. Ten fakt - jako miejsce ewidentnego wyzysku pracowników - omijam z tego sezonu szerokim łukiem. Aby usprawnić działanie naszej restauracji warto prowadzić z ludźmi. Jeśli rekomendują, że kotleciarka elektryczna jest obowiązkowa - warto na poważnie rozważyć jej dostań. Wzięte w układzie spośród tym koszty prawdopodobnie zdadzą się znacznie szybko.